Jesensko kartiranje flore v okolici Bočne pri Gornjem Gradu

V soboto, 2. oktobra 2021 se nas je devet članov Botaničnega društva Slovenije odpravilo kartirat floro. Že po ustaljeni navadi izberemo kvadrant, ki je floristično skromneje obdelan. Kartiranje je vodil Nejc Jogan.

Zbrali smo se v Bočni, naselju vzhodno od Gornjega Gradu, ob vznožju Menine planine, na 440 m n. v., ob osnovni šoli, kjer smo pričeli s popisovanjem rastlinskih vrst in jo nato mahnili skozi mirno naselje, mimo cerkve in spotoma zavili tudi na pokopališče. Nedaleč se je pričel gozd, kjer smo se znašli v zanimivem vlažnem jelovju in ob obilici mahov pogrešali kolege briologe in mikologe. Obdelali smo še robove njiv, travnike, vodne jarke in obrežje potoka Kropa. Popoldne smo se zapeljali do prelaza Lipa (720 m n.v.) blizu Rovta pod Menino, od koder smo se skozi toploljubno bukovje podali proti Šentjoškemu vrhu do kulturnega spomenika sredi pašnikov, cerkve sv. Gervazija in Protazija iz 16. stol. (970 m n.v.), od koder se je odprl lep razgled na jug, na Čemšeniško planino in okolico. Kljub jesenskemu terminu smo v dobri družbi in ob naklonjenem vremenu popisali več kot 360 vrst praprotnic in semenk.

Zapisala: Valerija Babij

Fotografije: Valerija Babij